Loggbok

Loggbok projektarbete

7-september 2012
Jag har funderat på hur jag ska göra mitt projektarbete och skrivit ihop en projektplan. Jag la ner mycket tid på detta för att få en fungerande idé. Jag kommer dock att jobba vidare med projektplanen då det finns en del att ta reda på först.  

14-september
Redigerat projektplan för att förtydliga min uppgift och anpassa innehållet för att kunna skapa en fungerande hemsida. Fokusera mer på en riktiga och bra frukost. Testa riktiga frukostar istället för vitt bröd med olika pålägg.

21-september
Pratat med Susanne om uppgiften och projektplanen. Frågat om möjligheten att få hem blodsockermätare. Jag behöver börja planera hur jag ska göra mätningarna och kommer troligen börja med att testa hur min vanliga frukost kommer att påverka mina blodsockernivåer. Sedan pröva en riktigt dålig frukost och en utan att äta frukost. Dessutom behöver jag fördjupa mig mer inom ämnet som är enormt men jag måste begränsa mig.

28-september
Idag har jag läst på mer om blodsocker och insulinsvar. Jag behöver lära mig hela vägen från när maten kommer in i munnen tills kolhydraterna metaboliseras för att sedan kunna förklara hur olika steg kan påverkas av kosten. Dessutom läsa på vad som händer när du inte äter frukost och hur kroppen reagerar på detta. Jag behöver börja samla och sovra fakta. Behöver få blodsockerkittet innan några labbar kan göras.

5-oktober
Nu har jag fått blodsockerkittet och behöver nu tänka ut hur jag ska genomföra experimenten.

13-oktober
Nu har jag läst instruktionerna om hur blodsockermätaren fungerar och ska imorgon göra första testen.

14-oktober
Idag tog jag mina första blodprover. Nu var det mest för att lära mig hur det fungerar på riktigt och för att få en känsla av vilka värden man får. Tog först ett värde innan jag ätit något och sedan testade jag efter att ätit min vanliga frukost (gröt). Jag märkte att man var tvungen att få ut en del blod innan man förde stickan dit för att kunna suga upp blodet och mäta av det. Dessutom sjönk värdena inte alltid utan kunde öka något mellan testerna. Detta har möjligen med blodsockermätarens noggrannhet att göra. Överlag blev dock värdena bra. Ökade först för att sedan bli lägre och lägre.

31-oktober
Idag gjorde jag mitt andra blodsocker test (fil och sockerflingor). Det gick mer smidigt denna gång. Frågan är hur säkra vädren egentligen är och hur värt det är att göra noggrannare undersökningar. Dock fungerar det för att ge en känsla för hur blodsockret påverkas av olika frukostvarianter.

1-November
Idag har jag gjort mitt tredje test med fruktsallad. Jag märker att jag vår olika värden om jag tar två prover samtidigt som kan skilja sig med nästan 1 siffra vilket försämrar värdena man får vilket är synd. 

26-december
Efter ett uppehåll på grund av andra studier har jag nu kommit igång och ordnat en testdomän till hemsidan. Nu ska jag börja undersöka hur det fungerar och lära mig mer om hur man bygger hemsidor. I skolan har vi lärt oss mer om proteiner, fetter och kolhydrater i kemi B som jag troligen kommer att behöva i projektarbetet. Ämnesomsättning ska vi också snart börja med vilket är bra. Tidigare gjorde jag ett arbete om diabetes jag kan ha nytta av i projektet.   

29-december
Idag har jag undersökt hur man gör hemsidor med WordPress och FrontPage. Dessutom tittat runt lite på hur andra gjort deras hemsida. Jag föredrar WordPress då detta är mer modernt och har fler möjligheter än vad FrontPage verkar ha.

3-januari 2013
Nu när jag börjar få en känsla om hur jag kan göra min hemsida och vilka begränsningar som finns, med den kunskap jag har nu, kan jag bättre veta hur jag kan visa upp mitt innehåll. Jag har börjat med en tankekarta över vad som ska vara med på hemsidan och läst på mer om kolhydrater. För att kunna göra en fin hemsida måste jag fortsätta att lära mig mer om hur det fungerar. Jag ska börja med att se de videos Webbstjärnan har på sin sida om hur man bygger en hemsida med WordPress. 

Jag har läst på mer om Webbstjärnans tävling och regler. Att få tag på bra bilder som inte är copyrightskyddade innebär att arbetet blir lite svårare. Jag får se framöver hur det löser sig.

Då blodsockermätningarna inte var så givande lägger jag dem på is för tillfället. Jag kommer fokusera mer på att få annat material till hemsidan till att börja med.

4-januari
Jag började se några av Webbstjärnas filmer och fick en del bra tips där och ska fortsätta se. Dessutom prövade att lägga till deras logga som man ska göra för att kunna tävla och har nu börjat undersöka olika tillägg till WordPress. Snart jag även pröva hur olika teman fungerar.  

6-januari
Jag har testat olika teman till hemsidan. Dessutom har jag sett och läst mer material från webbstjärnan om hur WordPress fungerar. Dock har jag en del videor kvar att se vilket bara är bra då jag känner att viss kunskap fortfarande saknas. När jag har sett klart filmerna blir nog nästa steg att börja fylla hemsidan med text.   

7-januari
Nu har jag sett den sista av Webbstjärnans videor om hur WordPress fungerar och lärt mig hur jag kan göra backups och föra över arbete mellan WordPress-sidor. Dessutom har jag fått tips om bra tillägg som är bra att ha till sidan. Nu är det dags att börja arbeta med text och leta mer fakta.

12-januari
Idag har jag läst två högskoleböcker och deras kapitel om kolhydrater på djupare nivå. Snart ska jag få ihop en text om det. Dessutom fixade jag en ny subdomän som inte var en test och ordnade en grundstruktur för sidorna som ska vara med.

14-januari
Jag har skrivit lite på en alternativ framsida till hemsidan för att öka lusten att läsa mer. Hemsidan är för tillfället lösenordsskyddad för att undvika att främst undvika copyright problem. Dessutom har jag skrivit ihop några sidor på Word om kolhydrater (kemiskt, långsamma/snabba kolhydrater, olika typer av kolhydrater och hur blodsocker kommer att påverkas mm). Jag kommer senare publicera detta på hemsidan.

Något jag måste tänka på är hur jag ska göra hemsidan mer mottagarvänlig och behöver därför tänka på hur jag skriver samt ska framföra materialet. Jag har tanken att försöka göra hemsidan mer personlig för att lättare kunna inspirerar de andra till djupare kunskap. Jag behöver fokusera på att få texten spännande och få den att påverka. Troligen kommer jag att försöka göra detta med bland annat olika retoriska grepp.

Jag upptäckte när jag letade temporära bilder till hemsidan att Wikipedia har bilder som det verkar som att man ska kunna använda utan att bryta mot någon copyright vilket betyder att jag inte behöver rita om allt från början. Detta ger möjligheten att använda bättre bilder för att visa svårare strukturer och förklara innehåll.

Det jag behöver fortsätta att göra är att skriva och samla fakta. Senare när jag börjar få mer stoff kan jag lägga upp detta på sidan och jobba mer med att få sidan mer lättöverskådlig och lättläst. Medan jag skrivit har jag fettmarkerat vissa ord som kan länkas vidare för att hitta mer info.

Annan design av hemsidan får vänta tills innehållet är någorlunda klart. Innan tiden tar slut behöver jag också anmäla mig till tävlingen.

20-januari
Jag har läst genom Martin Brunnbergs bok ALLT OM NÄRINGSLÄRA för att samla stoff och skrivit stödord utifrån boken och sett en dokumentär om kost, Hungry For Change. Tidigare har jag tittat i Näring och hälsa av Ulla Johanson och Näringslära för högskolan av bl.a. Lillemor Abrahamsson. Filmen var intressant och tog upp bland annat hur mycket socker vi förbrukar.

24-januari
Jag har nu fört över de värden jag fick tidigare med blodsockertesterna till Excel och lade upp diagrammen på hemsidan. Dessutom lade jag upp den text jag hittills skrivit på hemsidan för att få se hur det ser ut. Jag har jobbat lite med strukturen och lagt till sidomenyer på hemsidan. För att lättare veta vad jag behöver få med i faktaväg ska jag börja skriva på de slutsatser och tips man kan ge av det jag hittills lärt mig.

28-januari
Jag lade till en ny sida som för tillfället får heta ”frukosttips” och skrev ihop en A4 om vad som är viktigt att tänka på när man ska välja sin måltid. Dock behöver denna del utvecklas mer. Dessutom har jag tittat på nya domännamn till hemsidan för tävlingen. Frukosten.se var ledig vilket jag kanske tar.  För att få mer inspiration har jag även tittat på andras hemsidor.

3-februari
Idag har jag skrivit ihop en text om fibrer och lagt upp på hemsidan. Jag behöver fortsätta och skriva mer om glykemiskt index.

4-februari
Nu har jag skaffat ett konto på Webbstjärnan och nu saknas bara att ansvarig lärare också skaffar ett konto, sedan kan jag anmäla mig. Jag har nu skrivit en text om glykemiskt index och ska snart skriva ihop en text om fetter. Dessutom har jag ordnat med menyer. Dessutom skrev jag ihop en text om fetma och la upp en text om diabetes.

7-februari
Jag har nu skrivit en text om fetter. Även om jag inte kommer fokusera på fetter skulle hemsidan utan denna del sakna något viktigt då fetter är betydande för kost och hälsan. Senare kommer jag troligen också göra en mindre text om proteiner för att näringsläran ska vara mer komplett. Innan dess ska jag först skriva ihop en text om hur man ur ett helhetsperspektiv kan minska blodsockertoppar och ge ett mer stabilt blodsocker.

Dessutom att göra allt så användarvänligt kommer att ta tid samt jobba med det retoriska för att göra det mer intressant. Dock tror jag detta blir en rolig del. Texterna är nu inte så genomarbetade vilket jag kommer att arbeta mer med när de flesta texterna är klara och jag känner att jag har koll på vad jag vill ha med. Dock börjar det kännas att sidan fått lite volym. Dessutom återstår viss design. Bilder och annat väntar jag också med tillsvidare samt att fixa snabblänkar för att komma till rätt område för mer information. Möjligen gör jag en ordlista i mån av tid. Att byta domän kommer också ta lite tid, men förhoppningsvis inte allt för tidskrävande då det ska gå och föra över arbeten som jag tidigare lärde mig. De bilder jag hittills lagt upp som test (med möjlig copyright) måste jag dock ta bort innan jag för över allt till en domän utan lösenord. Då sidan troligen får namnet frukosten.se kommer jag även arbeta med att koppla ihop det jag gjort (texter och annat) med frukost, även om liknande tänk gäller de flesta måltider.

Innan sportlovet ska jag även skriva ihop en start till slutrapporten. Då jag gjorde en noggrann grundbeskrivning av arbetet kan jag troligen använda det jag skrev där som grund till rapporten, även om vissa ändringar har gjorts.

För att lämna kolhydrater, proteiner och fetter, som många redan har viss kunskap om, vill jag ge mig in på regnbågsmat (supermat) som är mer okänt. Detta för att även kunna ge bättre frukost och hälsotips. Om jag skulle ha tid i slutet skulle jag också kunna göra en avdelning om vitaminer, mineraler och antioxidanten men troligen inte. Under regnbågsmat kommer dessa att komma in till viss mån vilket kanske räcker. Möjligen gör jag en länk till någon annan som skrivit mer noggrant om vitaminer och mineraler.

10-februari
Texten om stabilare blodsocker skrev jag nu under GI-avdelningen istället för under en egen flik, då det mesta redan var skrivet där. Dessutom har jag gjort en text om hjärt- och kärlsjukdomar. Efter att ha talat med projektansvarig ska jag nu börja fokusera mer på att fixa till det material jag redan har inför första preliminärinlämningen då jag hade tillräckligt mycket material. Framöver ska jag alltså bearbeta de redan skrivna texterna, fixa framsidan mer ”lockande”, skaffa fler bilder, göra länkar mellan ord och flytta över hemsidan till ny allmän domän. En om-sida behöver jag också göra till tävlingen.

15-feburari
Jag har nu redigerat mina texter och försökt rätta till fel och brister för att förbättra texten. Texterna går nu att använda men kan fortfarande förbättras med t ex ny intressant fakta, bilder, mer pedagogiskt- och lättläst upplägg. Detta har jag således kvar att göra.

Mina texter om sjukdomar är nu fetma, hjärtkärlsjukdomar och diabetes. De två första texterna är liknande i struktur. Diabetes texten gjorde jag till mitt tal i Svenska C och är mer retoriskt och populärvetenskaplig. Frågan är om jag ska göra om diabetes talet mer till de andra texterna eller tvärtom? Vissa ändringar bör göras, dock är diabetes talet roligare att läsa än de andra.

Nu behöver jag ordna till projektrapporten inför första utkastet till läraren. Inför detta fokuserar jag på textdelen. Hemsidans detaljer är besvärliga att få klara innan texten är klar.

20-feburari
Nu har jag anmält mig till tävlingen och väntar på att ansvarig lärare ska acceptera min anmälan innan jag kan föra över mitt arbete till den nya domänen jag då kommer att få. Till tävling skrev jag en inledande text och nyckelord till min hemsida som kommer att synas på webbstjärnans sida. Jag har även arbetat en del med att få en lockande framsidan. Vad det slutligen blir får jag dock se. Det kommer nya idéer under gång som kanske är bättre. Dessutom har jag fixat till projektrapporten något, kanske behöver den bli längre och saknar någon del som jag senare får ordna, t ex diskussionsdelen. Dock blir det lättare att göra när hemsidan är mer färdig.  De rättade texterna behöver jag lägga upp på hemsidan. Dessutom måste jag senare jobba vidare med frukostdelen och de råd jag kan ge av de fakta jag har.

21-feburari
Jag har gått igenom texterna en sista gång innan inlämningen samt lagt upp den senaste versionen på webben. Frukosten.se är nu min domän och jag har fått inloggningsuppgifter från Webbstjärnan. Dock kommer jag inte hinna föra över mitt arbete innan sportlovet utan får visa upp den nuvarande domänen.

Framöver saknas fortfarande en text om proteiner och ämnesomsättning. Ämnesomsättningen kommer jag läsa in under sportlovet och skriver då kanske en text till det också.

När jag fört över arbetet till den nya domänen kan jag börja sköta om hemsidan mer med bilder och länkar då jag inte behöver risker att göra saker två gånger. För att komma vidare i tävlingen behöver jag också få i ordning en om-sidan.

22-feburari
Nu har jag lämnar in första utkastet och väntar nu på respons. Den hemsida jag jobbat på har slutat att fungera normalt. Man kan endast komma till startsidan. Jag kan fortfarande logga in och se det materialet jag skapat. Detta gör inte så mycket då jag ska föra över det jag gjort till min nya hemsida Frukosten.se.

8-mars
Nu har jag fått tillbaka utkastet på projektet. Jag ska nu fokusera på att skriva om proteiner, mer om frukost och fler bilder. Dessutom skriva Om-sidan.

20-mars
Nu har jag fört över mestadels av material från min test-hemsidan till min nya sida frukosten.se.

24-Mars
Texten om proteiner och om-sidan är nu klara även om de kan bearbetas något. Jag ska nu utveckla frukostavdelningen och ge konkreta exempel på frukostalternativ.  

30-Mars
Idag har jag suttit och plockat ut bilder till hemsidan ur familjens bildarkiv. Vissa av dessa har jag lagt upp. Jag valde också att byta tema då jag tyckte det blev bättre och snyggare med det nya. Dessutom har jag nu börjat göra länkar från ord vissa bilder.

2-April
Jag har nu gjort en ny startsida med mer bilder och lagt till en tabell på olika produkters GI. Framöver ska jag lägga upp fler bilder och jobba mer med texterna.

4-April
Nu har jag lagt till en avdelning med frukostalternativ, redovisat hur man tar blodsockertest med bilder och text, en kontaktsida och lagt till fler bilder. Dessutom gjorde jag ett bildspel under frukostavdelningen som förhoppningsvis ska inspirera till bättre kostvanor samt fler länkar mellan sidorna.

6-April
Jag har fixat till några länkar som inte fungerade, redigerat vissa texter och förtydligat vissa delar. Dessutom några nya bilder. Jag känner att sidan är mer eller mindre färdig nu även om det alltid går att lägga till mer material.