Frukosttips

Finns det någon perfekt frukost?
Det är svårt att säga exakt vad som är en bra måltid. Alla människor är olika. De har olika behov och tycken. Det är bra att äta varierat och mångsidigt, men viss mat är det bättre att äta mer av än andra. Av det jag lärt mig under projektet ska jag försöka ta upp det viktigaste att tänka på när man väljer sin måltid.

Vår kropp är beroende av att få i sig energi och andra ämnen så som kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer och mineraler för att fungerar optimalt. Det är dock viktigt att veta att det är helheten som är avgörande dessutom bör energiintaget inte överstiga den mängd vi dagligen förbrukar (om man inte vill gå upp i vikt). För en normal man krävs ett totalt intag på 2500-3000 kcal och för en kvinna 2000-2500 kcal per dag. En nyckelfaktor är att frukosten bara är en del av vårt dagliga intag av mat och behöver därför inte tillgodose alla behov vid ett tillfälle. Detta gör det dock inte mindre viktigt att äta en bra frukost.

Det jag ser som ett av de viktigaste målen med frukosten är att den håller oss pigga och energifyllda under dagen. Det är inte heller fel om den innehåller många nyttiga ämnen och smakar underbart samtidigt.

Eftersom många hoppar över frukost är mitt första tips att ta sig tid till att äta frukost. Äts den inte kommer resten av dagen att bli lidande och risken ökar att du småäter mat med högt GI vilket kan få negativa konsekvenser så som stora insulinpåslag vilket kan öka risken för övervikt. Det är inte heller bra för tänderna och orsakar karies. Vissa tycker det är svårt att äta frukost på morgonen vilket kan bero på att de inte har hittat någon lämplig frukost kroppen är sugen på.

Under dagen vill vi uppnå en jämn blodsockernivå för att behålla energin under dagen. Därför rekommenderar jag att man försöker välja mat med låg glykemisk belastning viket får den effekten. Det är viktigt att tänka på att det är hela måltidens sammansättning som är avgörande för hur blodsockret kommer att påverkas. Även om du äter föda med högt GI kan du sänka totaleffekten genom att äta något surt, fett eller fiberrikt till.

Fibrer har även andra positiva effekter vilket även gör det till ett bra ämne att få med i maten vilket till exempel kan finnas i frukt och fullkorn. Den ger ökad volym på födan vilket gör att vi känner oss mätta.glad frukostFrukt innehåller många nyttiga ämnen så som vitaminer, antioxidanter, mineraler och fytokemikalier. Frukt brukar ofta rekommenderas till de som vill äta nyttigare.  Dessutom kan de ge maten en god smak och fina färger vilket inte är helt fel. Detta ingår i regnbågsmat. Det rekommenderas minst 500 gram om dagen av frukt och grönsaker eller 5-7 knytnävar i volym.

Vid val av fetter är det främst omättade och fleromättade fetter som rekommenderas. Omega-3 fetter är också nyttiga och bra att ha med i kosten t ex (val)nötter.

Kroppen behöver protein dock måste inte frukosten innehålla lika mycket som t ex middagen brukar göra. En viss mängd protein och fett kan vara bra för att det ger en mättnadskänsla. Detta kan man få genom att börja dagen med lite nötter.

Många japaner som blivit över hundra år på ön Okinawa rekommenderar att man äter sig mätt till 80 %. Grekerna talade om måttfullhet.