Diabetes

Det finns många sjukdomar här i världen, vissa värre än andra. Diabetes  kanske inte låter så farligt men den medför stora problem. Det är ofta en lömsk sjukdom, som smyger sig på oss utan att vi märker det. Varför jag valde diabetes har att göra med att den sprids som en epidemi i världen. Men dessutom för att det faktiskt går att göra något åt den.

I världen beräknas ca 314 miljoner människor lida av diabetes och man kan konstatera att USA är ett av de länder som är värst drabbade. I USA har ungefär 8 procent diabetes och bland de över 65 är det var fjärde person. Kostnaderna I USA är ca 174 miljarder dollar per år och framtiden är inte ljus då det tros att både kostnaderna och antalet kommer att fördubblas. I Sverige har ungefär 5 procent diabetes.

Ett annat växande problem är att andra länder som Kina och Indian börjar ta efter västerländska vanor och kost vilket ökat deras antal diabetiker lavinartat.

De vanligaste typerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Den första typen, som även kallas ungdomsdiabetes, är då kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin. Insulinet behövs för att kroppen ska kunna ta upp socker i cellerna.

Typ 2, som jag kommer att fokusera mest på, uppstår då cellerna blivit okänsliga mot insulin. Denna typ, åldersdiabetes, inträffar ofta senare i livet och är därför vanligare hos äldre.

Diabetes orsakar alltså att kroppen inte kan ta hand om de kolhydrater vi får i oss. Detta leder till att blodsockernivåerna kan bli för höga. En allvarlig konsekvens av detta är att personen kan få diabeteskoma vilket kan leda till döden.

Det är också farligt att många inte vet att de har diabetes eller börjar få det vilket betyder att kroppen skadas i onödan i många år. Några symtom på diabetes är försämrat nervsystem, ökade urinmängder, stor törst och sämre syn. På lång sikt ökar även risken för åderförkalkning och stroke vilket är det stora hotet. Risken finns även att småkärl täpps igen och orsakar kallbrand. Detta kan resultera i att man måste amputera en del av det drabbade området.

De största faktorerna till varför man får diabetes anser man vara kosten och ens livsstil. De som äter mycket mat och frossar vid t ex jul eller som ofta äter skräpmat och snabba kolhydrater till vardags, eller rör sig för lite har större risk. Dessa blir lättare överviktiga vilket man har konstaterat öka risken för typ 2 diabetes. Andra faktorer är ärftlighet. Finns det diabetiker i släkten är risken större att även du drabbas.

För att behandla diabetes finns det olika sätt att gå tillväga. Typ 1 behöver ofta insulin från början. För Typ 2-diabetes gäller i första hand förbättrad kost och mer motion. Det är viktigt att träna och äta regelbundet för att få en jämn blodsockernivå. Regelbunden motion ökar insulinkänsligheten och sänker sockernivåerna i blodet. Ofta måste man dock även ge läkemedel i tablettform som ökar insulinkänsligheten och sänker blodsockernivåerna. Senare kan man också behöva komplettera med insulin. För att undvika att förvärra situationen rekommenderas starkt att man även slutar röka.

Vad skulle man kunna göra för att förbättra situationen? Det finns en möjlighet att förbättra och till och med bli av med sin typ 2 diabetes genom att gå ned i vikt.

För att lösa problemet behöver vi satsa på att förebygga sjukdomen t ex genom att samhället prioriterar motion och bra mat.

Det sägs att de flesta självmord begås med kniv och gaffel. Redan de gamla grekerna visste om att måttfullhet var en dygd.  Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat sade Hippokrates.

IMGP0750