Blodsockertest – frukostalternativ

Blodsockertest med tillhörande blodsockerkurvor – laboration

Uppgift – blodsockertest
För att få en känsla av hur maten man äter påverkar blodsockret bestämde jag mig för att göra några blodsockertester och få fram en blodsockerkurva till olika frukostalternativ. Jag ska nu gå igenom hur jag gjorde för att få ut en blodsockerkurva.

Material
För att göra detta blodsockertest behöver man en blodsockermätare (jag använde en Accu-Chek Aviva), blodprovstagare (göra ett stick) och injektionstork (kan vara bra).

blod1

Genomförande
Undersökningen är oftast bäst att göra på morgonen då blodsockernivån är låg. Tar du ett prov innan du ätit frukosten får du ditt fastevärde (det värde du har utan att ha ätit sedan kvällen innan). Fastevärdet är det första värdet du tar.

Börja med att bestämma hur ofta du ska ta blodprovet efter det att du ätit frukosten. Efter varje kvart eller halvtimme är det lagom att ta ett nytt test. Desto oftare du tar desto lättare att uppfatta blir blodsockerkurvan. Detta bör göras under åtminstone 2-3 timmar. Skriv ner tiden då du tog det första blodsockervärdet och sedan tiden efter varje kvart eller halvtimme efter detta. Börjar du klockan 8.00 tar du nästa värde 8.15 eller 8.30 och fortsätter så till 10:00-11:00.

Innan du äter frukosten ska du ta ditt fastevärde.

Så här gör du när du testar ditt blodsockervärde:

 1.  Börja med att starta blodsockermätaren. (Är den nya kan man först behöva stoppa i ett chip som medföljer apparaten och ställa in tiden)
  blodsockermätare 3
 2. Därefter stoppar man in en testremsa i apparaten. Då visar apparaten att den är redo för en blodsockermätning.
  blod003
 3. Välj ut det finger du vill sticka dig i och använd en injektionstorka på fingret för att rena från bakterier och smuts.
  blod4
 4. Nu tar du en steril (ren) lancet för att sticka hål på huden. Det finns automatiska anordningar så att man endast behöver trycka på en knapp för att få ett stick. Sticket är tillräckligt djupt för att huden ska börja blöda.
  blod5blod006
 5. Låt blodet bilda en lite pöl innan du tar värdet. Detta är för att testremsan ska kunna suga upp tillräckligt med blod för att kunna undersöka blodsockermängden.
  blod7
 6. För att ta ett blodsockervärde för du testremsan till blodet. Då kommer blodet att sugas upp och har du lyckats så kommer blodsockermätaren nu analysera värdet kort för att sedan ge dig ett svar.
  blod008
 7. Värdet som visar sig på blodsockermätarens skärm läser du nu av och skriver ner vilken tid provet togs. (Får du inget värde kan det bero på att testremsan inte fick tillräckligt med blod. Ta då en ny testremsa och försök igen)
  blod009
 8. Sedan upprepas detta tills du har så många värden du vill ha.
  blod010

Resultat
När jag gjorde mina blodsockerundersökningar blev mina resultat så här:

Fruktsallad
tid (min) mmol/liter
0 5,5
15 7,6
30 9,2
45 8
60 7,3
75 6,2
90 6,4
105 6,6
120 6,7

fruktsallad blodsocker 2 fruktsallad blodsocker 3

fruktsallad blodsockertest 3

 

Hirs- och Dinkelmannagrynsgröt med äpple och dadlar
tid (min) mmol/liter
0 5
30 9,2
60 7,5
90 7,8
120 6,2
150 6,9
180 5,3

gröt1

gröt + äpple blodsockerkurva 3

Fil och sockerflingor
tid (min) mmol/liter
0 4,7
15 6
30 7,5
45 8,1
60 7,2
75 6,3
90 5,7
105 5,2
120 5,8
150 4,9

fil + sockerflingor blodsocker 5

fil + sockerflingor blodsockerkurva 3

Diskussion
Dessa värden visar hur olika typer av måltider kan påverkar blodsockernivåerna. Det är viktigt att ha i åtanke att mängden mat du äter också kommer att påverka hur kurvan ser ut. Mina frukostar jag testade var olika stora och går därför inte att jämföra med varandra lika bra. Dessutom är värdena man får inte helt säkra. Detta kan ha orsakat att värdena går upp och ner. De ger dock ett ungefärligt värde vilket fungerar om man bara vill ha en känsla av hur hög blodsockernivån är. Säkerheten på värdena är alltså osäkra och får tas med en nypa salt.

Huvudsaken är dock att testerna visar att blodsockret först stiger snabbt efter en måltid för att sedan sjunka igen när insulinet slås på.